Gå till innehåll

Samboavtal

Med ett samboavtal kan du och den du bor med reglera hur er egendom ska fördelas vid en eventuell framtida separation. Ett sådant avtal kan vara ett utmärkt sätt att sådana frågor inte behöver komma på tal under förhållandet, eftersom de redan är tydligt och klargjort genom samboavtalet.

Enligt sambolagen ska egendom som införskaffas gemensamt delas lika vid en separation. I praktiken skrivs samboavtalet för att sambolagen inte ska gälla viss egendom.

Samboavtalet kan skrivas närsomhelst. Det kan skrivas när du och din blivande sambo väljer att flytta ihop och det kan skrivas även om ni har bott länge tillsammans. Genom ett samboavtal som skrivs av advokat eller annan juridiskt kunnig person kan man skriva in hur egendom ska fördelas vid en eventuell separation.

Samboavtal innebär inte något ekonomiskt skydd vid ett dödsfall. För att ge en efterlevande sambo ett sådant skydd behöver man även/istället skriva ett testamente.

Advokatbyråns anställda har över femtio års samlad erfarenhet av att skriva samboavtal. Välkommen att ta kontakt med oss för kostnadsfri inledande rådgivning.